• Adresa: Podromanija bb
    71350 Sokolac, BiH

  • Telefon: +387 (57) 448 508
    romanijaputevi@gmail.com

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović i vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenad Nešić svečano su danas otvorili tunel “Kalovita brda” na dionici magistralnog puta LJubogošta-Pale za čiju je rekonstrukciju izdvojen 1,5 milion KM.

Nakon svečanog presijecanja vrpce, Dodik je istakao da, iako je samo riječ o rekonstrukciji, uloženih 1,5 miliona KM javnih sredstva Republike Srpske nije beznačajno.

On je zahvalio izvođaču radova, preduzeću “Romanijaputevi”, što je prije roka završilo radove na tunelu.

“Tunel je bio veoma ruiniran i bio mu je potreban ovakav zahat, tako da je sada prolaz siguran, čime je riješen dugogodišnji problem. Mi nastavljamo u kontinuitetu da ulažemo i cijeli grad Istočno Sarajevo sada je jedno veliko gradilište”, rekao je Dodik novinarima na Palama.

On je istakao da se značajna pažnja posvećuje svim zahtjevima lokalnih zajednica i da skoro nema nijedno otvoreno pitanje koje bi trenutno predstavljalo ozbiljan i nerješiv problem za ovaj prostor.

“Jutros smo premijerka i ja razgovarali sa ministrom odbrane Srbije /Aleksandrom Vulinom/ koji je obezbijedio ugovor za Fabriku motora `Famos`, koji će remontovati motore za potrebe Vojske Srbije. Time će biti stvoreni uslovi da bude zaposleno 70 ljudi odmah nakon potisivanja ugovora”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da su institucije Republike uložile znatna sredstva i za Olimpijski centar “Jahorina”, gdje će danas biti otvorena turistička sezona.

“Želimo da nivo ponude na ovoj planini bude regionalno primijećen, a zahvaljujem i novoj upravi Olimpijskog centra zato što je uložila maksimalne napore, čime je i nama bilo lakše da je podržimo”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da Jahorina predstavlja “motornu snagu razvoja ovog kraja”.

“Gradi se Bolnica u Istočnom Sarajevu, a očekujemo da krajem iduće godine bude završena, u toku je rekonstrukcija dvorane u Istočnom Novom Sarajevu i rekonstrukcija infrastrukture u ostalim područjima”, podsjetio je Dodik.

Cvijanovićeva je naglasila da je otvaranje tunela značajno, ne samo za opštinu Pale i ovaj kraj, već i za Republiku Srpsku.

“Svaki put kad završimo neki važan infrastrukturni projekat to znači da je značajan za sve građane u Republici Srpskoj i da tako ispunjavamo naše opredjeljenje i obećanje da će Srpska uskoro na svakom mjestu imati i važne i moderne infrastrukturne projekte, realizovane zato što smo tokom svih godina krize i nakon toga uspijevali da pokažemo kapacitet da gradimo. Rezultat toga je i ovaj projekat”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je ovo jedna od investicija koja će biti “vjetar u leđa” razvoju Pala i cijelog kraja.

Cvijanovićeva je napomenula da ne treba zaboraviti sve drugo što se dešava širom Republike Srpske kada je riječ o izgadnji mostova, puteva i auto-puteva, zdravstvenih ustanova, bolnica, ali i ono što je urađeno u okviru obrazovanja i studentskog standarda.

Nešić je rekao da je 99 odsto radova u tunelu završeno, te da su ostale male “kozmetičke stvari” koje treba da budu uređene, kao što su kamere u tunelu i internet veze.

“Bitno je da saobraćaj bude pušten danas zbog početka zimske turističke sezone na Jahorini. Vrijednost radova je 1.560.000 KM, a 22 dana prije roka otvorili smo tunel za saobraćaj”, naveo je Nešić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je ovo početak velikog investiocionog ciklusa na Palama, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske i predsjednika Dodika.

“Osim tunela, imamo i milion KM koji se ulaže u kupovinu imovine `Famos` , milion KM poklon predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji će biti uložen u rekonstruciju puta preko `Kalovitih brda`, te krupan investiocioni zahvat na Jahorini …Sve to daje opštini `vjetar u leđa`”, naglasio je Jugović.

Rekonstrukcija tunela “Kalovita brda” počela je 4. oktobra i završena je prije planiranog roka od 90 dana.

Izvođač radova bilo je preduzeće “Romanijaputevi”, a investitor preduzeće “Putevi Republike Srpske”.

Ovaj tunel, koji predstavlja saobraćajnu kapiju Pala, izgrađen je 1978. godine i ovo je njegova prva velika rekonstrukcija.